logo

worldmusicbox facebook twitter youtube Flickr

World Music Band

De World Music band heeft nu ook een eigen website: http://worldmusicband.nl/

 

De World Music Band is een projectorkest dat in wisselende samenstelling (een kleine band van ca. 6 musici tot een volledig orkest van ca. 40 musici). Het orkest reist naar verschillende locaties waar de World Music Box Foundation workshops en trainingen in slagwerk en blaasinstrumenten geeft aan achtergestelde kinderen op scholen in de townships en settlements. Sinds 2009 zijn er tournees georganiseerd naar het Noord Oosten van Zuid-Afrika (2009, 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015), Curacao (2011) en Colombia (2011).

Het projectorkest bestaat uit blazers (hout en koper) en slagwerkers. Waar mogelijk wordt met locale artiesten samen gespeeld.

De musici die op de tournees meegaan zijn voornamelijk jongeren uit verenigingsorkesten. Bovendien gaan een aantal professionals mee die de belangrijke stoelen in het orkest bezetten. De dirigent is uiteraard een van de professionals.

De organisatie is in handen van de World Music Box Foundation. Iedereen die participeert is vrijwilliger. Er zijn geen personeelsleden. Per project wordt de organisatie opgetuigd, het orkest samengesteld en het repertoire voor het tournee ingestudeerd.

Iedereen draagt de kosten van de reis en het verblijf zelf. Voor de extra kosten zoals de huur van instrumenten en de kosten van optredens worden fondsen aangeschreven. We zorgen ervoor dat alle inspanning, workshops, optredens volledig ten goede komen aan de doelgroep: achtergestelde kinderen en hun directe omgeving.

De tournee komt op locaties waar wij al regelmatig muziekbeoefening hebben gedaan. Het bezoek door het orkest is dus voorbereid.

Het doel van de tournee is tweeledig:

1. De Nederlandse musici krijgen een buitengewone ervaring door kinderen in achterstandsituaties muziekbeoefening bij te brengen onder vaak zeer primitieve omstandigheden. Zonder de hulpmiddelen en faciliteiten die in Nederland voorhanden zijn.

2. De achtergestelde kinderen de basis van muziek bij te brengen en door na training mee te spelen in het orkest tijdens de tournee. We leggen daarmee het fundament voor verdere ontwikkelen en ontkiemen de behoefte van de kinderen en hun docenten om met muziek verder te gaan en uiteindelijk een ensemble te vormen. Via de World Music Box Foundation begeleiden we de kinderen (workshops) en docenten (coaching).

Het repertoire van het orkest wisselt per tournee maar is opgebouwd uit een breed palet van klassiek tot hedendaagse muziek voor harmonie/fanfare.